mobi facebook

Soczewica po kastylijsku

3-4 porcje

Składniki:

- soczewica (400 g)
- 4 pomidory (670 g)
- ziemniaki (500 g)
- 1 papryka (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 l wody
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki kminu
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)

Sposób wykonania

Soczewicę namoczyć. Ziemniaki pokroić w 10 mm plastry. Każdy plaster w kostkę. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę, następnie posiekać w drobną kostkę. Czerwoną paprykę przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne, pociąć na paski, a je na mniejsze kawałki. Cebulę natomiast przekroić na pół i pociąć w kostkę.

Wlać oliwę na patelnię, wrzucić cebulę oraz podsmażyć. Do garnka wlać wodę i gotować soczewicę przez około 20 minut. Następnie wrzucić wszystkie warzywa, cebulę oraz dodać przypraw. Po zredukowaniu wody dusić wszystko na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Na talerz wlać oliwę z oliwek.


Zdjęcia

1.