mobi facebook

Zupa soljanka

9-10 porcji

Składniki:

soljanka - 1 kg filetów rybnych (przed obraniem)
dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 1 przecier ogórkowy (400 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- kapusta biała (250 g)
- szpinak (200 g)
- 3 pomidory (500 g)
- ziemniaki (750 g) (opcjonalnie)
- 3 l wody
- 500 ml wody spod kiszonych ogórków
- 1 pęczek koperku
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 1 łyżka śmietany (na talerz)


Sposób wykonania

Filety pokroić w drobną kostkę. Warzywa korzeniowe pociąć w 3-4 mm talarki. Kapustę oraz szpinak posiekać w cienkie paski, a paski w drobną kostkę. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki, wybrać szypułki i zmiksować w osobnym garnku. W podobny sposób zmiksować przecier ogórkowy. Ziemniaki pociąć w 10 mm plastry, a każdy w kostkę.

Ryby wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować na małym ogniu, odszumowując co jakiś powierzchnię wody. Następnie dodać zmiksowany przecier ogórkowy, poszatkowaną zieleninę, talarki warzyw korzeniowych, ziemniaki oraz zmiksowane pomidory. Wrzucić przyprawy po 30 minutach gotowania. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Na talerz dodać koperku oraz śmietanę.


Zdjęcia