mobi facebook

Sos chiński

1 porcja

Składniki:

Sos chiński - 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 marchewka (175 g)
- 1 cebula (125 g)
- 5 pomidorów (ok. 850 g)
- grzyby mun ewentualnie pieczarki
- pędy bambusa
- trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- 1 papryczka chili
- 500 ml wody
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 10 ml octu ryżowego
- sól
- pieprz




Sposób wykonania

Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć szypułki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę przeciąć na pół i posiekać w kostkę. Marchewkę poszatkować w 3-4 mm talarki. Czerwoną paprykę przeciąć na pół, wybrać gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Grzyby posiekać w plastry, pędy bambusa oraz trawę cytrynową – w 5 mm kawałki. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki.

W rondlu zagotować wodę, wrzucić wszystkie składniki oraz przyprawy, nastawić na mały gaz oraz gotować, mieszając wszystko, co jakiś czas powoli zagęszczając.


Zdjęcia

1. http://hipermarket3d.pl/store/products/22991-lowicz-sos-chinski-350-g