mobi facebook

Szakszuka

2 porcje

Składniki:

Szakszuka - 4 jajka (260 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- kumin
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- masło klarowane



Sposób wykonania

Cebulę przeciąć na pół, pokroić w drobną kostkę, paprykę – tak samo, a chili – w cienkie pierścienie.

Na patelni rozgrzać masło, na nim podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę, papryczkę chili oraz przypraw; całość dobrze zamieszać i chwilę poddusić na patelni. Następnie wlać pomidory z puszki, zamieszać i odparować trochę wody. W powstałej pulpie zrobić wgniecenia na jajka, wbić je i przykryć pokrywką na 5 minut – wszystko na małym ogniu. Na koniec patelnię można udekorować natką pietruszki.


Zdjęcia

1. https://www.nytimes.com/2013/05/08/dining/shakshuka-a-rich-egg-dish-that-satisfies.html