mobi facebook

Zupa szczi

9-10 porcji

Składniki:

Zupa szczi - 1 pierś z kury (300-350 g)
- 1 kawałek udźca wołowego (250-300 g)
- kapusta kiszona (400 g)
- kapusta włoska (400 g)
- szpinak (200 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 3 pomidory (500 g)
- ziemniaki (750 g) (opcjonalnie)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
- 1 łyżka śmietany (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kury pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę, tak samo zrobić z wołowiną. Kapustę drobno poszatkować. Warzywa korzeniowe pokroić w 3-4 mm talarki. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę, następnie pokroić w drobne kawałki. Ziemniaki pokroić w 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować do odszumowania powierzchni. Dodać poszatkowaną zieleninę, talarki warzyw korzeniowych, ziemniaki oraz pomidory. Gotować przez 30 minut, po czym wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz śmietanę.


Zdjęcia

1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczi