mobi facebook

Tabbouleh

4-5 porcji

Składniki:

Tabbouleh - 4 * 100 g kasza (bulgur, kuskus lub jaglana)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 papryki (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- trochę mięty
- sok z cytryny
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Kaszę ugotować. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę i pokroić w kostkę. Paprykę przeciąć na pół, wybrać gniazda nasienne, pociąć w paski, a je w kostkę. Cebulę przeciąć na pół i poszatkować w kostkę. Zieleninę drobno poszatkować.

Kaszę wrzucić do garnka i rozdrobnić. Dodać pokrojone warzywa; całość wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny, oleju oraz przypraw. Wszystko jeszcze raz wymieszać.


Zdjęcia

1. https://www.diabetesfoodhub.org/recipes/quinoa-tabbouleh.html