mobi facebook

Tarator

3-4 porcje

Składniki:

Tarator - 3 ogórki szklarniowe (700 g)
- 2 jogurty (300 ml)
- 4 jajka na twardo (260 g)
- woda w zależności od potrzeb
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać drobno koperek i pietruszkę. Do miksera wrzucić pokrojone ogórki, zalać całość jogurtem, dodać wody, oliwy oraz przypraw. Przecisnąć czosnek przez wyciskarkę. Całość dokładnie zmiksować, a następnie wstawić do lodówki. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo.

Do bulionówek na dno dać pokrojoną rzodkiewkę oraz połówkę jajka pokrojoną na ćwiartki. Wlać do nich około 350 ml chłodnika, a na wierzch dodać trochę koperku oraz szczypiorku.


Zdjęcia

1. http://pl.altarta.com/11_08/tarator-bulgarski-zupy-ogorka/