mobi facebook

Zakwas buraczany

1 porcja

Składniki:

zakwas buraczany - 2 buraki (650-700 g)
- 5 ząbków czosnku
- 1 kromka chleba razowego
- 1 l wody
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 1 łyżeczka lubczyku
- 18 g soli
- 10 g cukru






Sposób wykonania

Słoiki należy dokładnie umyć i wysterylizować w piekarniku nagrzanym do 100 oC przez 15 min.

Umyć dokładnie buraki oraz obrać ze skórki. Następnie przekroić je na pół, a połówki pociąć w pióra o grubości 4-5 mm i wrzucić do 1,5 litrowego słoika. Czosnek wycisnąć do buraków. Dodać wszystkie przyprawy. Sól i cukier dać do osobnego garnka i rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie (1 litr). Buraki zalać roztworem wody, słoik zakręcić wieczkiem i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu barszcz przelać do osobnego słoika na 900 ml.


Zdjęcia

1. http://mm.salon24.pl/19/8b/198b85150df7045e47f4e3a4f5f972ad,2,0.jpg