mobi facebook

Zapiekanka z bakłażanów i pomidorów

3-4 porcje

Składniki:

- 2 bakłażany (800 g)
- 2 małe cukinie (800 g)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 1 cebula (125 g)
- świeże listki bazylii
- świeże listki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Od bakłażana odciąć szypułkę i pokroić w 5-6 mm plastry, a nieobrane cukinie – w 5-6 mm plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery części. Pomidory pociąć w kostkę, a cebulę – w pióra.

Bakłażany i cukinie należy podsuszyć w piekarniku, a pomidory wraz z ziołami zmiksować oraz zagęścić na patelni.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić połowę sosu, następnie położyć bakłażana oraz cukinię. Potem położyć na wierzch cebulę oraz papryki. Na koniec dodać czosnek oraz resztę sosu pomidorowego.

Nastawić piekarnik na 170 oC i piec 45 minut. Na koniec po wyciągnięciu i przestygnięciu dolać oliwy z oliwek.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.