mobi facebook

Zupa ziemniaczana

9-10 porcji

Składniki:

Zupa ziemniaczana 1 pierś z kury (300-350 g)
- ziemniaki (1,2 kg)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kury pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Ziemniaki pociąć w średnią kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, selera – na 4-5 mm kawałki.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię; następnie dodać ziemniaki oraz warzywa. Całość gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.smakipodbeskidzia.pl/zupa_ziemniaczana,potrawy_i_przepisy,