mobi facebook

Zupa krem z czerwonych i pomarańczowych warzyw

7-8 porcji

Składniki:

- 2 czerwone papryki (500 g)
- 1 marchewka (175 g)
- 1 batat (250 g)
- 1 czerwona cebula (125 g)
- 4 pomidory (700 g)
- kawałek dyni (opcjonalnie)
- 1-2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- 2 l wody + w zależności od potrzeb
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
- 1 łyżeczka śmietany (na talerz)


Sposób wykonania

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą. Warzywa zalać wodą, dodać przypraw i gotować przez 30 minut. Po ostudzeniu całość zmiksować na jednolitą masę.

Osobno ugotować ryż, który należy dać bezpośrednio na talerz przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz śmietanę.


Zdjęcia

1.