mobi facebook

Zupa królewska

9-10 porcji

Składniki:

Zupa królewska - 1 pierś z kurczaka (300-350 g)
- 2 opakowana warzyw po królewsku (900 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 4 * 100 g kaszy jaglanej lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Pietruszkę obrać i pociąć w 4-5 mm talarki.

Do 1 l wody wrzucić kurczaka, gotować na średnim ogniu, odszumować powierzchnię. Następnie wrzucić pietruszkę oraz mieszankę warzyw, dolać wody i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, następnie dodać przypraw. Gotować jeszcze przez pół godziny.

W międzyczasie osobno ugotować makaron. Dać go na talerz przed wlaniem zupy.

Na talerz dolać oleju.


Zdjęcia

1.