mobi facebook

Zupa prezydencka

9-10 porcji

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka (300-350 g)
- kapusta biała (500-550 g)
- 2 papryki (500 g)
- 1 por (250 g)
- 1 mały seler (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3 pomidory (500 g)
- makaron razowy (400 g)
- 3,5 l wody
- 3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś pokroić w 10 mm plastry, a plastry w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Paprykę przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne i pokroić w paski, a je w kostkę. Seler obrać, przekroić na pół, następnie w 3-4 mm talarki. Pora pokroić w 4-5 mm plastry. Cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę. Pomidory przekroić w ćwiartki, wykroić szypułkę, a ćwiartki pokroić w kostkę. Pomidory dać do osobnej miski.

Pierś wrzucić do garnka i zalać 1 l wody. Postawić na średnim ogniu i gotować do odszumowania powierzchni. Następnie wrzucić warzywa. Wszystko gotować przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory i gotować jeszcze przez 15 minut. Makaron ugotować osobno.Pierś wrzucić do garnka i zalać 1 l wody. Postawić na średnim ogniu i gotować do odszumowania powierzchni. Następnie wrzucić warzywa. Wszystko gotować przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory i gotować jeszcze przez 15 minut. Makaron ugotować osobno.

Na talerz dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.